Generellt sätt är det alltid bättre att anlita en professionell när man utföra VVS arbeten, som att byta blandare i badrummet (förresten blandare är det som i folkmun kallar för kran, duschmunstycke och så vidare, det man använder för att bestämma tryck och temperatur på vattnet). Att det är bäst att anlita en fackman betyder inte att du inte kan utföra bytet själv, du får göra det själv, om du vet vad du håller på med. Många funderar även: vad kostar det att byta blandare?

Dessutom om en fackman genomför bytet av blandare blir det en enklare process mot försäkringsbolaget vid möjliga skador.

Även om du följer alla regler och genomför bytet enligt branschens regler kan skador uppkomma, till exempel om material du använder är defekt, om bytet utförts av en fackman är det lite lättare att försäkringsbolaget ersätter dig för eventuella skador. En vattenskada är väldigt jobbigt att handskas med.

Byta blandare – steg-för-steg

Om du väljer att utföra bytet av din blandare själv finns det några steg att gå efter. Vi har gjort en guide för hur du ska gå till väga, dock förutsätter vi att den gamla blandaren är urkopplad och att den nya blandaren har samma CC-mått som din gamla (CC mått är avståndet mellan rören till blandaren – i millimeter)

  • Första steget är att stänga av vattnet
  • Andra steget blir att skruva loss armaturen
  • Lossa på kopplingarna med hjälp av en skiftnyckel
  • Ta bort kranen/blandaren genom att lossa på muttern, därefter lyfter du enkelt bort kranen
  • Placera dit din nya blandare på samma sätt som du tog loss den gamla.
  • Fäst rören med kopplingarna för varmt och kallt vatten.
  • Sätt på vattnet igen och var noggrann med att det inte läcker någonstans.

Nu har du bytt ut din blandare helt själv! Bra jobbat!